Een meta tag is een veld in een document dat informatie over dat document bevat. HTML meta tags zijn codes die informatie over de webpagina bevatten. De code zelf wordt niet (direct) zichtbaar voor mensen op de webpagina geplaatst. In een HTML document staan de meta tags in het bovenste gedeelte van het document, in het gedeelte head gedeelte. Meta tags zijn er in verschillende soorten.

Meta tags functie

De functie van de meta tag was in eerste instantie om de zoekmachines meer en betere informatie over de webpagina te geven. Hier werd echter op grote schaal misbruik van gemaakt. Vooral de meta tag description werd hier veelvuldig voor misbruikt. Google besloot hierop in 2009 om deze meta tag niet meer mee te laten tellen voor de ranking van een webpagina. De meta title en de meta tag description zijn nog wel belangrijk voor zoekmachine optimalisatie.

Opbouw HTML meta tags

Een meta tag is een HTML element en net zoals alle HTML elementen begint deze met een kleiner dan teken ‘<‘ daarna komt de tekst ‘meta’, daarna het type meta tag door middel van de tekst ‘name=”<naam metatag>”‘ gevolgd door de inhoud van de meta tag.

Een voorbeeld:

<meta name=”description” content=”De inhoud van de meta tag description” />

Verschillende soorten HTML meta tags

Een overzicht van de meest bekende HTML meta tags:

  • meta title of pagina titel (alhoewel geen echte HTML meta tag, is dit de meest belangrijkste!); geeft de titel van de pagina
  • meta tag description; geeft een omschrijving van de webpagina
  • meta tag keywords; een samenvatting van de belangrijkste zoekwoorden
  • meta tag robots; informatie voor de zoekmachine spiders over de indexatie van deze pagina
  • meta tag revisit-after; geeft aan wanneer je wil dat zoekmachine spiders je webpagina weer moeten bezoeken
  • meta tag language; geeft aan in welke taal de pagina geschreven is
  • meta tag web_author; geeft aan wie de pagina geschreven heeft

Kijk voor een uitgebreider overzicht op de website metatags.nl

Welke meta tags zijn belangrijk voor SEO?

De 2 belangrijkste meta tags voor SEO zijn de pagina titel en de meta tag description. Beide zie je terug in Google in het overzicht van de zoekresultaten (SERP). Door deze te optimaliseren kun je hoger in Google komen. Alhoewel de meta tag description niet direct invloed op je ranking heeft, is deze wel belangrijk om er voor te zorgen dat bezoekers overgehaald worden om op je link te klikken. En zo is deze indirect wel verantwoordelijk voor je ranking want als er op jouw link vaker geklikt wordt dan op een link die boven jouw website in de zoekresultaten staat, zal jouw website hoger in Google komen te staan.

Meer informatie over het optimaliseren van je webpagina vind je hier.

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!