FileZilla is een open source FTP cliënt geschikt voor Windows, Mac, Linux en FreeBSD. Met FileZilla kun je een FTP sessie opzetten om bestanden van je computer op een server te plaatsen en van een server te halen om deze op je computer te plaatsen. Naast de client is er voor Windows ook een server versie van FileZilla. Als je een WordPress website hebt, is het een onmisbaar programma om je website te onderhouden.

Geschiedenis van FileZilla

De geschiedenis van FileZilla gaat terug tot januari 2001 toen Tim Kosse met 2 klasgenoten begonnen met de ontwikkeling van het open source project. Er is gekozen voor een open source variant vanwege de grote concurrentie op het gebied van FTP cliënts. Met een open source project dachten de makers meer kans op succes te hebben.

Waarvoor kun je FileZilla gebruiken?

Met FileZilla kun je een verbinding met een webserver opzetten en bestanden op een server plaatsen en bestanden van de server afhalen. Daarnaast kun je ook bestanden bewerken, hernoemen, verplaatsen en de bestandsrechten aanpassen.

Enkele features van FileZilla:

• Bestanden overzetten met behulp van FTP, SFTP, FTPS en SFTP
  • FileZilla is in 47 talen, waaronder Nederlands, beschikbaar
  • Onderbreken en later weer opstarten van downloads en uploads
  • Tabbladen voor meerdere sessies
  • Drag en drop van bestanden
  • Bookmarks voor de meest gebruikte verbindingen op te slaan
  • Filters om bestandsnamen te filteren
  • Bestanden bewerken op de server
  • Zoekfunctie op de server