Een responsive website is de afgelopen jaren al een must vanwege de sterke toename van het mobiele internet verkeer. Steeds meer mensen surfen op het internet via hun tablet of smartphone terwijl het internet verkeer via laptop en desktop langzamerhand aan het dalen is. Vanaf 21 april 2015 heb je nog een goede reden om een responsive website (of een andere oplossing die er voor zorgt dat je website goed op een mobieltje te bekijken is) te nemen. Dan gaat Google websites die ‘mobiel vriendelijk’ zijn beter waarderen in haar ranking.


hoger in google

Wat gaat er veranderen?

Wat de verandering exact inhoudt zegt Google niet maar uit een artikel op de webmaster blog kunnen we opmaken dat “doordat steeds meer mensen gebruik maken van mobiel internet, Google haar algoritme daarop aan gaat passen. ‘Mobile friendliness’ wordt vanaf die datum een ranking signaal. Het zal een significante impact op de zoekresultaten hebben”.

Waarom deze aanpassing?

Google wil dat gebruikers een uitstekende ervaring bieden. Doordat steeds meer mensen gebruik maken van hun mobiel om te internetten, gaan er ook steeds meer mensen zoeken via hun mobiel. Als Google dan websites toont die niet geschikt zijn voor mobiel, zal de gebruiker afhaken en Google minder waarderen omdat zij de website in de zoekresultaten tonen. Om dit te voorkomen krijgen websites die mobiel vriendelijk zijn een hogere ranking.

Moeten je je zorgen maken?

Check je eigen website via de Mobile-Friendly Test van Google. Hiermee kun je zien of jouw website volgens Google mobiel vriendelijk is. Mocht dit niet het geval zijn dan kun je via Google tips krijgen om je website geschikt te maken voor mobiel. Google heeft een hele handleiding hiervoor geschreven. Volg daarvoor deze link.

mobile friendly website

Verder kun je natuurlijk gebruik maken van Google Webmaster Tools. Deze gratis tool van Google heeft een aparte sectie voor mobiele websites. Daarin geeft het aan welke pagina’s mobile-friendly zijn.

Responsive web design

responsive web designEr zijn meerdere oplossingen mogelijk om je website geschikt te maken voor mobiel internet verkeer. Je kunt bijvoorbeeld een apart mobiele versie van je website maken maar de beste oplossing is om je website responsive te maken met responsive web design. Dit heeft als voordeel dat je je website maar op één plaats hoeft te wijzigen en je niet meerdere URL’s voor je website krijgt. Google raadt zelf ook aan om gebruik te maken van responsive web design.

Responsive website laten maken?

Kom je er niet uit of wil je je website liever door een specialist laten maken? Wij kunnen je helpen om je website responsive te maken. Wij bouwen al onze websites tegenwoordig op een dusdanige manier dat deze geschikt zijn voor mobiel en tablet (en natuurlijk voor laptop en desktop). Neem eens vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!