WordPress is een prachtig CMS maar één van de grootste nadelen van WordPress is toch wel de zoekfunctie. Deze doet simpel gezegd niet wat deze zou moeten doen, zoeken!

De zoekfunctie van WordPress is al jaren een heikel punt en staat nog steeds hoog op de agenda van de ontwikkelaars om aangepakt te worden. Maar voorlopig is hier nog geen verbetering in aangebracht.

Voer een naam van een blog die een tijd geleden gepubliceerd is in de standaard WordPress zoek widget in en je hebt grote kans dat deze laag in de zoekresultaten terug te vinden is. Als de titel al te zien is! Dit komt omdat de zoekfunctie van WordPress meer naar de publicatie datum dan naar de relevantie van de zoekopdracht kijkt. Kan dit niet beter?

Verbeter de zoekfunctie met een plugin

Er zijn verschillende oplossingen om de zoekfunctionaliteit van WordPress te verbeteren. Er zijn zelfs verschillende plugins beschikbaar maar één van de beste is ongetwijfeld Relvanssi.

relevanssi wordpress plugin

Relevanssi is een WordPress plugin die in 2 varianten beschikbaar is: een gratis en een betaalde versie. De gratis versie doet zijn werk al prima maar als je echt afhankelijk bent van de zoekfunctie, kun je overwegen om de betaalde versie aan te schaffen.

Belangrijkste functionaliteit van Relevanssi:

  • Zoekresultaten worden weergegeven op relevantie en niet op datum
  • Zoekfunctie matcht een gedeelte van een word als het complete woord geen match is
  • Vind pagina’s die of één zoekterm matchen (OR query) of alle woorden in een zoekopdracht matchen (AND query).
  • Gebruik maken van quotes in de zoekopdracht, bijvoorbeeld “wordpress plugins”
  • De match wordt in het zoekresultaat highlighteg aangegeven
  • Highlight zoek term(-en) op de pagina als de bezoeker het zoekresultaat klikt
  • Zoek in commentaar, tags categorieën en aangepaste velden

Zoek op je website met Google

Een andere optie is om een Google search box op je website te zetten. Dit kan met een plugin of door de code in een widget te plakken. Hiermee maak je gebruik van de kracht van Google op je website.

google zoekfunctie

Om met Google op een website te zoeken heb je trouwens geen zoekfunctie op de website nodig. via het commando site:yadi.nl wordpress kun je in Google op een website zoeken. In dit geval zoek je op de website yadi.nl naar WordPress. Lees dit artikel voor meer handige Google commando’s.

De toekomst van de WordPress zoekfunctie

Het verbeteren van de WordPress zoekfunctie staat, zoals eerder gezegd, al tijden op de agenda om aangepakt te worden. De verachting was dat dit al in versie 3.8 aangepakt zou worden maar tot op heden is dit niet gebeurd. Tot die tijd kun je het beste gebruik maken van één van de plugins Relevanssi of Google search.

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!