In deze tijd waar je regelmatig berichten in de media ziet verschijnen dat er weer websites gehackt zijn of creditcard gegevens en wachtwoorden op straat liggen, beloont Google websites en webshops die hun data beveiligen tegen hackers.


https

HTTP vs HTTPS

Een website of webshop maakt normaal gesproken van het HTTP protocol. De data die van de computer van de bezoeker naar de website gaat (en weer terug) wordt onversleuteld verzonden. Dit betekent bijvoorbeeld dat als wachtwoorden of creditcard gegevens onderschept worden, zo in te lezen zijn.

Het HTTPS protocol biedt hiervoor een oplossing. De data overdracht wordt versleuteld via een encryptie algoritme. Data die eventueel onderschept wordt door hackers is niet leesbaar. De gegevens kunnen veilig uitgewisseld worden.

Beveiliging als ranking factor

Google is al enige tijd bezig om beveiligde websites hoger in de ranking te plaatsen. De afgelopen maanden zou dit om zo’n 1 procent van de wereldwijde zoekopdrachten gaan. De aankomende tijd zal deze technologie van Google verder uitgerold worden en zal het dus een grotere impact op de ranking van verschillende websites (kunnen) hebben.

Lees ook het originele bericht van Google over de ranking van beveiligde websites.

Moet je nu overstappen op HTTPS?

Als ondernemer is het belangrijk om deze ontwikkeling in de gaten te houden. De komende tijd zal duidelijk worden hoe groot de impact van deze nieuwe uitrol van Google wordt. Voor webshops is het sowieso een goed idee om je webshop de beveiligen. Een webshop gebruikt namelijk veel meer gevoelige gegevens (bijvoorbeeld klantgegevens en betalingsgegevens).

Maar ook voor je website is het aan te raden om over te stappen op HTTPS. De belangrijkste reden is natuurlijk om jouw bezoekers en klanten een veilig platform te bieden. Maar als blijkt dat het van invloed is op jouw posities in Google is dat nog een goede bijkomende reden om over te stappen op HTTPS.

Voor het geld hoef je het trouwens niet te laten. HTTPS certificaten zijn er al voor zo’n € 30,- per jaar.

Mocht je behoefte hebben aan een beveiligde website of webshop neem dan contact met ons op. Wij bieden hosting pakketten aan voor ondernemers tegen uitstekende voorwaarden en eventueel mét HTTPS certificaat.

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!