WordPress is een prachtig CMS maar als je er wat langer mee werkt en je website begint groter te worden dan zul je merken dat er een paar dingen niet helemaal lekker lopen als je content beheert. Er zijn een aantal gratis plugins die er voor zorgen dat het werken met content een stuk makkelijker wordt.

Of het nu gaat om afbeeldingen plaatsen, pagina’s verplaatsen of content elementen toevoegen. De mogelijkheden zitten allemaal in WordPress maar zijn niet altijd even makkelijk. Daarom in dit artikel een overzicht van plugins die je werk vergemakkelijken.

1. Page tree voor het beheren van je pagina’s

wordpress plugin page tree

Naarmate je website groter wordt en meer pagina’s bevat, wordt het beheer er van steeds lastiger. Je raakt het overzicht kwijt en je kunt pagina’s minder snel terug vinden. De plugin Page tree biedt hiervoor een oplossing. De plugin toont je pagina’s in een “boomstructuur” waardoor je de pagina’s makkelijker terug kunt vinden en makkelijker kunt verplaatsen.

2. Duplicate posts om pagina’s en berichten te kopiëren

wordpress plugin duplicate posts

Vaak heb je pagina’s opgebouwd volgens een bepaalde opzet. Je wilt bijvoorbeeld een call to action op elke pagina. Om elke pagina goed te krijgen, zul je de inhoud van een bestaande pagina moeten kopiëren of er op gokken dat je alles goed zet. Met de plugin Duplicate posts kun je dit heel simpel oplossen. Met de plugin kun je bestaande pagina’s en berichten dupliceren. Zo heb je de layout al staan en is het een kwestie van de tekst aanpassen.

3. Image widget voor het toevoegen van afbeeldingen via een widget

WordPress plugin Image widget

Wil je afbeeldingen in je sidebar? Dat kan maar je zit altijd te prutsen met HTML code die je in een tekst widget moet plaatsen. Met de plugin Image widget kan dat veel makkelijker. De plugin maakt gebruik van de WordPress media manager om afbeeldingen met behulp van een widget toe te voegen. Je hoeft dus niet meer met HTML te stoeien!

4. Tabellen toevoegen met Tablepress

wordpress plugin tablepress

Zonder kennis van HTML en CSS is het standaard niet mogelijk om een tabel in WordPress te maken. De plugin TablePress biedt hiervoor een oplossing. Met deze plugin kun je heel eenvoudig mooie tabellen voor je WordPress website maken. De plugin biedt een aantal mooi extra’s zoals:

  • Een achtergrond kleur als je over een rij gaat met je muis
  • Sorteren van de kolommen
  • Afwijkende kleur voor de eerste rij
  • Importeren en exporteren van tabellen via een .csv bestand
  • Zoekfunctie om in de tabel te zoeken

 5. Advanced WP Columns, kolommen in WP

wordpress plugin advanced wp columns

In plaats van 1 kolom met tekst, wil je soms je pagina overzichtelijker maken door de content in meerdere kolommen op je pagina te plaatsen. In plaats van HTML en CSS te gebruiken, kun je dit eenvoudig oplossen met de plugin Advanced WP Columns. Met een simpele interface kun je zonder shortcodes kolommen op je pagina aanmaken.

6. Eenvoudig buttons maken met Forget About Shortcode Buttons

wordpress plugin forget about shortcodes buttons

Tekst komt hier.

Met de plugin Forget About Shortcode (FASC) Buttons kun je op een visuele manier CSS buttons op je pagina plaatsen. Er komt geen shortcode aan te pas. Na installatie krijg je er een button in je editor bij en daarmee kun je eenvoudig een knop invoegen.

7. Beheer je content met Content kalender

wordpress plugin editorial calendar

De plugin Editorial Calender is erg handig om inzichtelijk te maken wanneer je berichten ingepland hebt. Via een overzichtsscherm krijg je een overzicht van alle ingeplande berichten. Wil je een bericht op een andere datum publiceren? Dit kan heel simpel door de drag en drop optie van de plugin. Ook kun je vanuit het overzicht meteen een bericht bewerken.

8. Editor TinyMCE Advanced

wordpress plugin tinymce advanced

De standaard WordPress editor voldoet meestal prima. Maar soms wil je net wat meer. Je wil een dubbele horizontale lijn, anker links op je pagina of je wil gebruik maken van subscript. Met de plugin TinyMCE Advanced is dit eenvoudig te regelen. De plugin maakt het bewerken van content nog makkelijker.

9. Better internal search

wordpress plugin better internal search

Verbeterde zoekfunctie met de link popup manager met tijdsbesparende uitbreidingen. Dat is precies wat de plugin Better Internal Link Search doet. De standaard WordPress zoekfunctie werkt wel maar de resultaten zijn niet altijd wat je verwacht. Als je bijvoorbeeld een link naar een bestaande pagina zoals de contact pagina wil maken, kan deze met de standaard functie als laatste in de zoekresultaten getoond worden. Better Internal Link Search lost dit probleem op en maakt het zoeken makkelijker en sneller.

Enkele features van de plugin:

  • Zoeken op pagina of bericht titel
  • Geplande berichten komen ook in de zoekresultaten
  • Een shortcut om naar de homepage te linken
  • Zoeken op andere websites zoals Wikipedia, GitHub, iTunes etc

10. Post list featured image

wordpress plugin post list featured image

De WordPress plugin Post List Featured Image voegt een thumbnail afbeelding toe aan de berichten en pagina’s op de overzichtspagina. Voor de gebruiker is het nu simpel om de pagina of het bericht te herkennen aan de afbeelding en je kunt in één keer zien of er een uitgelichte afbeelding (featured image) is toegevoegd.

En, heb je iets aan de plugins?

Ik ben heel benieuwd of je de plugins al gebruikt of dat er een plugin tussen zit die je op je website gaat gebruiken. Heb je nog andere handige plugins?

Laat het me weten in het commentaar veld hieronder.

PS. Deel dit artikel met Facebook vrienden, LinkedIn connecties, Twitter volgers of Google+ kringen door op de knoppen hieronder te klikken. Op deze manier kan iedereen gebruik maken van deze kennis.

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!