Afbeeldingen mogen niet ontbreken op een website. Een plaatje zegt immers meer dan 1000 woorden. En hoewel het plaatsen van een afbeelding op een WordPress website een fluitje van een cent is, zijn er toch een paar aandachtspunten voor het optimaal gebruik maken van afbeeldingen. In dit artikel vind je 7 WordPress plugins voor afbeeldingen die niet op jouw website mogen ontbreken.

EWWW Image Optimizer

wordpress plugin ewww image optimzer

De EWWWW Image Optimizer plugin is een plugin die afbeeldingen optimaliseert als deze aan de website toegevoegd worden. Afbeeldingen worden verkleind qua bestandsgrootte wat als voordeel heeft dat de website sneller laadt, er minder bandbreedte door de website gebruikt wordt en dat afbeeldingen er nog steeds goed uit zien.

De kwaliteit van de jpg of png bestanden blijft hetzelfde alleen wordt de bestandsgrootte (aanzienlijk) verkleind. De plugin is vooral handig voor website eigenaren die zelf hun afbeeldingen niet met bijvoorbeeld Photoshop bewerken.

Een andere plugin die je hier voor zou kunnen gebruiken is: WP Smush

Regenerate Thumbnails

WordPress maakt automatisch verschillende afbeeldingen met verschillende formaten aan op het moment dat je een afbeelding upload. Het kan echter voorkomen dat een nieuw theme andere formaten voor de afbeeldingen gebruikt. Reeds bestaande pagina’s krijgen dan een afbeelding met een verkeerd formaat thumbnail.

Met deze plugin kun je de thumbnails opnieuw genereren en los je bovenstaand probleem op.

BJ Lazy Load

wordpress plugin bj lazy load

Het lazy loaden van afbeeldingen is een techniek waarbij afbeeldingen pas getoond worden als de website bezoeker de afbeeldingen in beeld heeft. Vooral met lange pagina’s met veel afbeeldingen kan dit er voor zorgen dat een pagina sneller geladen wordt. Immers er hoeft niet gewacht te worden tot alle afbeeldingen geladen zijn. Deze plugin zorgt er voor dat alle afbeeldingen op deze manier geladen worden.

NextGEN Gallery

wordpress plugin nextgen gallery

De populairste plugin om een foto album te maken met WordPress. De plugin is meer dan 10 miljoen keer gedownload. Met NextGEN Gallery maak je eenvoudig een fotoalbum met afbeeldingen uit de Media library of van je computer. Je kunt er bijvoorbeeld tekst effecten en een watermerk mee aan een afbeelding toevoegen.

Responsive Lightbox

wordpress plugin responsive lighbox

Met een lightbox kun je een afbeelding openen en deze wordt vergroot “op de pagina weergegeven”. De plugin Responsive Lighbox zorgt voor dit effect bij de afbeeldingen op jouw WordPress website. Simpelweg de plugin installeren en het werkt. Je hoeft niks in te stellen. En zoals de naam al doet vermoeden, werkt de plugin ook op de mobiele versie van de website.

Image Widget

wordpress plugin image widget

Een afbeelding in de sidebar of in een ander widget toevoegen is lastig als je geen HTML kennis hebt. De plugin Image widget lost dit probleem op. De plugin voegt een nieuw soort widget toe waarmee je eenvoudig een afbeelding uit de Media library kunt selecteren. Je hoeft dus niet meer met HTML codes aan de gang.

Featured Image Columns

wordpress plugin featured image column

Een featured image (uitgelichte afbeelding in het Nederlands) is handig om aan een bericht of pagina toe te voegen. Maar het is niet makkelijk om even snel te zien welke berichten en/of pagina’s al een featured afbeelding hebben, dit zie je pas als je het bericht of de pagina gaat bewerken.

De plugin Featured Image Columns lost dit probleem op. Als je in het WordPress CMS inlogt, zie je nu in het berichten of pagina overzicht een extra kolom waar de featured images in staan. Zo zie je in éen oogopslag welk bericht of welke pagina een featured image mist.

Heb je iets aan deze tips gehad? Deel dit artikel dan via Social Media in jouw netwerk zodat iedereen van deze tips kan profiteren.

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!