conversie

Conversie betekenis: letterlijk betekent conversie omzetting. Conversie in online marketing betekent het behalen van een vastgesteld doel. Je stelt bijvoorbeeld van te voren vast dat het doel van je website is om bezoekers zich in te laten schrijven op je mailinglijst door hun emailadres achter te laten. op het moment dat een bezoeker dit doet, spreken we van een conversie. Je converteert jouw doelstelling naar een meetbaar resultaat.

Het conversie cijfer wordt vaak in een percentage aangegeven. Bijvoorbeeld: “We hebben een conversie van 1%”. In dit geval betekent het dat 1 op de 100 bezoekers de van te voren vastgestelde actie uitvoert. In bovenstaande voorbeeld betekent het dat we 100 bezoekers op de website krijgen en 1 daarvan zijn of haar emailadres achterlaat.

“Conversion rate is the percentage of users who take a desired action.”

Voorbeelden van conversie

Er wordt vaak gedacht dat conversie voor verkoop staat maar dat is dus niet zo. Hieronder enkele conversie voorbeelden;

 • Inschrijven op een nieuwsbrief;
 • een bepaalde tijd op de website blijven;
 • een bepaald aantal pagina’s op de website bekijken;
 • een product of dienst kopen;
 • contact opnemen.

conversie optimalisatie

Conversie optimaliseren

Hoe beter de conversie, hoe beter de resultaten van je website. Daarom focussen veel website (en webshop) eigenaren zich tegenwoordig op conversie optimalisatie.

Wat betekent conversie optimalisatie? Dit betekent het optimaliseren van de conversie. Je wilt het percentage verbeteren. Als we bovenstaande voorbeeld weer bekijken, dan is het aantal inschrijvingen nu 1 op de 100. Hier willen we 2 op de 100 van maken. Een hogere conversie betekent dat je meer doelen behaalt. Als je doel verkoop is, zul je dit meteen terugzien in je omzet.

Hoe kun je de conversie optimaliseren?

Conversie kun je op verschillende manieren optimaliseren. Hieronder staan 5 tips om je conversie te optimaliseren.

 • Social proof
  Door reviews en testimonials toe te voegen, creëer je vertrouwen bij bezoekers van je website waardoor zij eerder geneigd zijn om te kopen.
 • A/B testen
  Je kunt verschillende versies van een pagina tegen elkaar testen. Door steeds kleine veranderingen door te voeren, kom je er achter welke versie de beste conversie oplevert.
 • Keurmerken
  Door keurmerken toe te voegen laat je zien dat je als leverancier vertrouwt kan worden. Potentiële klanten kunnen ergens op terug vallen bij geschillen.
 • USP’s
  Benadruk wat jouw bedrijf uniek maakt en welke voordelen jouw bedrijf biedt. Bijvoorbeeld “niet tevreden, geld terug” of “gratis verzending”.
 • Zorg voor een veilige website
  Een SSL certificaat kan voor bezoekers aan je website het vertrouwen geven dat hun gegevens veilig worden gebruikt.

Hefboom effect

Het uitvoeren van conversie optimalisatie in combinatie met zoekmachine marketing (SEO en SEA) kan voor een hefboom effect zorgen. Immers door op 2 plaatsen verbeteringen door te voeren zullen de resultaten exponentieel groeien.

Voorbeeld:

Doel van de website is inschrijvingen op nieuwsbrief verkrijgen.

Huidige situatie: 100 bezoekers per dag, conversie van 1% = 1 inschrijving per dag
Verbeteringen: 200 bezoekers, conversie van 2% = 4 inschrijvingen per dag (een verbetering van 400%)

Meten van de conversie

Voor een website of webshop kun je de conversie goed meten met een statistieken programma zoals Google Analytics. In Google Analytics kun je doelen definiëren. Bijvoorbeeld als een bezoeker op de bedank pagina komt na inschrijving op de nieuwsbrief.

Wil je een website die goed ingericht is voor conversie? Een website laten maken door Yadi Websolutions resulteert in een website die optimaal presteert op het gebied van conversie.