Een van de grootste ergernissen voor bezoekers is een trage website. Als een bezoeker te lang moet  wachten voordat de website geladen, kan de bezoeker afhaken en naar een andere website gaan. Daarbij is de laadsnelheid één van de factoren waar Google naar kijkt bij het bepalen van je ranking in de zoekresultaten. Reden genoeg om hier aandacht aan te besteden. Lees hieronder 5 tips om er voor te zorgen dat jouw website niet te traag wordt.

1. Optimaliseer je afbeeldingen

Slecht geoptimaliseerde afbeelding kunnen van invloed op de laadsnelheid van je website zijn. Het is altijd mooi om te laten zien dat je creatief bent en dat je een mooi design hebt maar het mag niet ten koste van je bezoekers gaan. Gebruik altijd tekst waar mogelijk in plaats van een afbeelding. Als je bijvoorbeeld links naar andere pagina’s maakt, gebruik dan altijd tekst. Het gebruik van afbeelding maakt je pagina “zwaarder” en is ook nog eens slecht voor je SEO.

Verklein en optimaliseer je afbeelding. Dit kan heel gemakkelijk met het gratis programma PIXResizer. Vermijd het verkleinen dmv HTML. Als je afbeelding bijvoorbeeld 900 bij 600 pixels is en je hebt een afbeelding nodig van 450 bij 300 pixels nodig, verklein dit dan van te voren en niet via HTML.

Plaats al je afbeeldingen in een folder op je server en voorkom daarmee dubbele afbeeldingen. Zorg er ook voor dat dezelfde afbeelding niet met verschillende namen op de server staat.

2. Neem goede hosting.

Goedkoop is duurkoop, dat kan zeker voor hosting gelden. Een goedkoop hostingpakket betekent vaak veel website op een server en langere tijd dat de server en daarbij de website niet online is. Investeer dus altijd in goede hosting.

3. optimaliseer de code van je website

Slecht geschreven HTML, met bijvoorbeeld tables, laadt langzaam. Zorg er voor dat de code van jouw website goed is geschreven. Dit kun je controleren met de W3c validator.

Maak gebruik van CSS in plaats van opmaak in je HTML en plaats CSS en Javascript in externe bestanden. Laadt de CSS in de top (in de head van je pagina) en Javascript in de bottom van je pagina.

4. Optimaliseer video

Video aan je website toevoegen kan je website snelheid aardig verlagen. Als je je video’s echt op je website moet streamen, optimaliseer deze dan. Zorg voor kleine video bestanden. Een veel betere optie is om de video’s op YouTube te plaaten en deze op jouw website te embedden. Met embedden plaats je een verwijzing naar de video op YouTube op je website. Het kost jouw website dan geen laadtijd. Bovendien is het goed voor je SEO om je video´s op YouTube te plaatsen.

5. maak gebruik van een cache systeem

Als jouw website gebruikt maakt van een database om content op te halen, kun je denken aan het cachen van je pagina’s. In plaats van elke keer dat een bezoeker op een pagina komt de data uit de database ophalen, hoeft dit maar één maal. Je kunt zelf instellen wanneer de pagina in de cache vernieuwd moet worden (bijvoorbeeld als je de pagina aangepast hebt). WordPress heeft hier een mooie plugin voor, WP Super Cache.

6. Vermijd mooie scriptjes zonder toegevoegde waarde.

Leuk hoor om het weer van de komende tijd op je website te tonen. Maar is het echt van toegevoegde waarde voor je bezoekers? Als het niet direct van belang is voor je website, verwijder deze dan.

Hoe is het met de laadsnelheid van jouw website? Pas jij deze tips al toe? Heb je zelf nog goede tips? Laat het dan weten in het commentaar veld hieronder. Vergeet niet om dit artikel te delen op Twitter, Facebook en/ of LinkedIn.

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!