Wat is CSS? CSS staat voor Cascading Style Sheets, het wordt gebruikt om elementen op je website op te maken. Om te bepalen hoe de elementen getoond worden. Cascading staat voor overervende stylesheets. De stijl die het laatste aangeroepen wordt, overschrijft ieder aangemaakte stijlen en is bepalend.

Hoe wordt CSS gebruikt?

CSS gebruikt je vaak in combinatie met HTML. HTML plaatst bepaalde elementen op een pagina. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een afbeelding of tekst. In principe geef je met HTML alleen maar aan wat er geplaatst wordt. CSS bepaalt vervolgens hoe het geplaatst wordt. Als voorbeeld; met HTML plaats je tekst op de pagina, met CSS vertel je dat de tekst in de kleur rood, bold, met lettertype Arial en met lettergrootte 15 pixels op de pagina geplaatst moet worden. Met HTML kun je ook beperkte opmaak meegeven maar dit is niet wenselijk.

Waarom CSS?

Vroeger werd de opmaak in de HTML elementen zelf geplaatst. Dit werkte goed voor één bepaald soort browser waar de website op bekeken werd. Maar naar mate de ontwikkeling verder ging, kwam er behoefte aan het bekijken van de content op verschillende browsers en platforms en dit kon niet zo maar met de opmaak in de HTML elementen. CSS werd hiervoor in het leven geroepen.

De voordelen van CSS

Het belangrijkste voordeel van het gebruik van CSS is dat je de inhoud en de opmaak gescheiden houdt. Op één centrale plaats ( in een bestand) staan alle opmaak regels voor de website. Zo kun je op één plaats in één keer alle tekst qua opmaak aanpassen (en ook andere HTML elementen).

Daarnaast heeft CSS nog meer voordelen:

• Het scheelt tijd; doordat je alles vanuit één bestand kan aanpassen, hoef je dit niet op verschillende plaatsen te doen.
  • CSS zorgt er voor dat je alle pagina’s op een website hetzelfde er uit kan laten zien.
  • CSS maakt het mogelijk om dezelfde inhoud op verschillende plaatsen anders te tonen. Denk hier bijvoorbeeld aan responsive web design waar de content automatisch schaalt naar een het apparaat waar het op bekeken wordt.
  • CSS zorgt er voor dat er minder code nodig is en dat daardoor de website sneller laadt. De code wordt tevens overzichtelijker voor zoekmachines.

CSS testen

Wil je testen of jouw website CSS goed gebruikt? Hier kun je achter komen door je website te testen op deze website.

Meer leren over CSS?

Online is er een hele goede website beschikbaar. Dit is de website W3Schools. Op de website kun je meer leren over het gebruik van CSS.