Social Media is een verzamelnaam voor verschillende platformen waar gebruikers content met elkaar delen zonder tussenkomst van een moderator/ redactie. De content kan bestaan uit tekst maar ook uit afbeeldingen, audio, video, documenten en animaties.

social media platforms

Social Media zijn de laatste jaren sterk in opkomst en niet meer weg te denken uit de online marketing mix. Het zorgt voor engagement en een mogelijk om met je doelgroep in contact te komen. Het draait bij Social Media niet om je boodschap te zenden maar om de dialoog aan te gaan. In klanten te betrekken en naar hen te luisteren en mee te laten denken. Zo is bijvoorbeeld het alleen maar promoten van je producten en/ of diensten not done op Social Media.

Bekende Social Media platforms

Bekende platforms zijn:

  • Facebook; sociaal netwerk
  • LinkedIn; zakelijk netwerk
  • Twitter; microblog
  • Google+; sociaal netwerk van Google
  • YouTube; video platform

Verder zijn er nog platforms zoals Pinterest (online prikbord voor visuele uitingen), Skype (online bellen), Instagram (app om foto’s en video’s uit te wisselen). Bloggen valt ook onder Social Media.

Groei Social Media

Het aantal gebruikers groeit nog steeds waarbij Facebook het grootste aantal gebruikers heeft (8,9 miljoen in 2014) en Google+ de grootste toename in aantal gebruikers (+65% in 2014).

PlatformGebruikers20132014verandering
Facebooktotaal7,9 miljoen8,9 miljoen+13%
dagelijks5,0 miljoen6,1 miljoen+22%
YouTubetotaal7,1 miljoen7,1 miljoen0%
dagelijks0,9 miljoen1,1 miljoen+22%
LinkedIntotaal3,9 miljoen4,1 miljoen+5%
dagelijks0,4 miljoen0,3 miljoen-25%
Twittertotaal3,3 miljoen3,5 miljoen+6%
dagelijks1,6 miljoen1,5 miljoen-6%
Google+totaal2,0 miljoen3,3 miljoen+65%
dagelijks0,5 miljoen1 miljoen+100%

Social Media Marketing

Social Media is niet meer weg te denken als onderdeel van de online marketing mix. Het wordt veel gebruikt door kleine ondernemers in combinatie met content marketing. Er worden bijvoorbeeld pagina’s op de website mee gepromoot. Door middel van een Tweet, Facebook post of LinkedIn update worden teasers geplaatst met een verwijzing naar de website. Op deze manier kunnen bedrijven aan hun online zichtbaarheid werken. Te vaak wordt er echter nog niet optimaal gebruik gemaakt van de verschillende platforms. Er is nog te weinig samenwerking tussen de verschillende Social Media platforms.

Facebook wordt door veel corporate merken gebruikt als advertentie platform. Met advertenties willen corporate merken hun naamsbekendheid vergroten. Ook worden Twitter en Facebook als service kanaal gebruikt door een webcare team in te zetten dat dagelijks vragen en klachten afhandeld. Wie kent het voorbeeld van Youp van het Hek niet?

Resultaten vallen vooralsnog tegen

De resultaten van Social Media Marketing vallen vooralsnog tegen, dit komt omdat veel organisaties nog op de traditionele manier hun marketing uitvoeren. Men zendt boodschappen naar de doelgroep terwijl de nieuwe marketing (en Social Media is daar een onderdeel van) gaat om interactie. Luisteren naar je doelgroep in plaats van interruptie marketing.

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!