De meta tag description is een HTML element welke informatie geeft over de inhoud van de webpagina. De meta tag description wordt gebruikt in de zoekresultaten van zoekmachines om een korte samenvatting van een webpagina te geven.

In tegenstelling tot de pagina titel, is de meta tag description niet direct belangrijk voor de ranking in de zoekresultaten van de zoekmachines. Maar indirect kan deze meta tag wel voor een betere ranking zorgen. De belangrijkste taak is om er voor te zorgen dat gebruikers van zoekmachines op de link klikken. En als er vaker op jouw link geklikt wordt dan op een andere link in de zoekresultaten, kan dit er voor zorgen dat jouw pagina hoger in Google komt.

Hoe ziet een meta tag description er uit?

De meta tag description is een HTML element dat in de head section van het document geplaatst wordt. Hieronder staat een code voorbeeld.

meta tag description

Als je gebruikt maakt van het CMS WordPress kun je dit makkelijk via het CMS invoeren. Het makkelijkste is het om gebruik te maken van de plugin Yoast SEO.

meta tag description yoast

Wat zet je in de meta tag description?

Eigenlijk moet je dit stukje tekst als een mini advertentie zien. De tekst moet gebruikers van de zoekmachines overhalen om op jouw link te klikken. Schrijf daarom teksten die uitnodigen om op te klikken.

Optimale lengte

De meta tag description wordt door zoekmachines afgebroken na 160 tekens. Het beste is om de tekst dus niet langer dan 160 tekens te maken. Rond de 155 tekens is optimaal.

Zorg er voor dat elke pagina een unieke meta tag description heeft. Er zijn diverse handige tools om te controleren of elke pagina een goede en unieke meta tag heeft. Bijvoorbeeld MozBar en Open Site Explorer.