De pomodoro techniek is een concentratie en timemanagement techniek bedacht door Francesco Cirillo. Door het toepassen van deze techniek zul je taken makkelijker, gestructureerder en gecontroleerder af kunnen maken. Je zorgt ervoor dat je afleiding uitschakelt waardoor je je beter op je taak kunt focussen.

Hoe werkt de pomodoro techniek?

De pomodoro techniek draait om een kookwekker, die de vorm van een tomaat heeft. Je maakt, bij voorkeur, ’s avonds een actielijst die je de volgende werkdag afgehandeld wilt hebben. Je begint de dag met de belangrijkste taken. Splits grotere taken op in tijdseenheden van maximaal 25 minuten (dit staat gelijk aan één pomodoro). Taken die korter duren dan 25 minuten, bundel je tot één pomodoro. Je hebt nu een actielijst die bestaat uit verschillende taken die allen 25 minuten duren.

uitleg pomodoro techniek

De pomodoro techniek

Aan de slag met de pomodoro techniek

Je begint door de kookwekker op 25 minuten te zetten. Daarna begin je met de eerste taak op je actielijst. Zorg er voor dat je alle afleiding uitschakelt. Dit betekent geen telefoon, email of social media! Mocht je een eigen kamer hebben, dan kun je de deur dichtdoen en een bordje op de deur hangen met niet storen. Na 25 minuten heb je één taak (pomodoro) voltooid en heb je een pauze van 5 minuten verdiend. Na de pauze begin je met de volgende pomodoro. Na vier pomodoros mag je een grote pauze nemen van twintig tot dertig minuten. Na de pauze beslui je telkens of je verder wilt gaan met dezelfde activiteit of dat je over wilt stappen op een andere.

Wat is het voordeel van de pomodoro techniek?

De korte tijdsblokken verhogen je motivatie en je concentratie. Telkens als je een taak hebt afgerond, geeft dit een goed gevoel. Een gevoel van succes omdat je iets hebt afgemaakt. Je zult merken dat als je deze techniek wat langer gebruikt, je steeds beter wordt in het schatten van de tijd die je nodig hebt om werkzaamheden af te ronden. Zo word je effectiever in je werk en kom je minder onder tijdsdruk te staan.

Meer informatie over de pomodoro techniek?

De volledige uitleg van deze techniek vind je op de website The Pomodoro Technique. Daar kun je ook een gratis Ebook over de pomodoro techniek en verschillende actielijsten downloaden.

Veel succes met het werken met een tomaat!

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!