SEO is gratis, Social Media is gratis, email versturen is gratis. Waarom zou je dan online adverteren en betalen voor je bezoekers? Online adverteren kost immers toch alleen maar geld?

online adverteren

Dit is een misvatting die bij veel ondernemers leeft. Er zijn veel ‘gratis’ mogelijkheden om klanten op het internet te krijgen en online adverteren zoals Google AdWords of Facebook adverteren kosten alleen maar geld. Ten eerste klopt de stelling van de gratis kanalen niet want SEO, Social Media en email hebben geen directe kosten maar kosten je wel tijd. En als je deze tijd omrekent in je uurtarief, zie je dat dit ook niet gratis is. Ten tweede moet je online adverteren niet als een kostenpost maar als een investering zien. Hoe zou jij het vinden als je voor elke € 100,- er € 200,- voor terugkrijgt? Klinkt ineens een stuk interessanter, toch?

Mijn idee over online adverteren was ooit hetzelfde als de meeste ondernemers; het kost geld, het is te complex, er zijn andere gratis alternatieven etc etc. Dit veranderde allemaal toen ik van een bevriende ondernemer een verhaal over zijn klant hoorde. Deze klant gaf per dag € 400,- aan Google AdWords uit. Ik dacht bij mezelf: € 400,-? Dat zijn aardige hoge kosten! De bevriende ondernemer vertelde verder. Het is inderdaad op het eerste gezicht een hoog bedrag, € 12.000,- per maand aan adverteren. Maar als ik je nu vertel dat dit adverteren hem een omzet van rond de € 80.000,- per maand oplevert? Vanaf dat moment ben ik anders naar online adverteren gaan kijken en zie ik het als een manier om omzet te genereren in plaats van een kostenpost.

Wat zijn de voordelen van online adverteren?

1. Inzicht in de kosten en opbrengsten

Ten opzichte van traditioneel adverteren, in bijvoorbeeld een krant, heb je met online adverteren een heel duidelijk inzicht in de kosten. Je kunt precies meten welke advertenties rendement opleveren en welke niet. Zo kun je stoppen met advertenties die geen rendement opleveren en meer adverteren met advertenties die dit wel doen.

2. Laser targeting

Met online adverteren kun je heel goed bepalen wie je wilt bereiken, wanneer je hen wilt bereiken en waar je hen wit bereiken. Bij Facebook Adverteren kun je doelgroepen maken op basis van demografische en psychografische gegevens. Je kunt advertenties laten zien aan mannen tussen de 21 en 35 jaar, woonachtig in Utrecht die interesse in Starbucks hebben en hoger opgeleid zijn. Denk je eens in wat dit voor jouw advertenties kan betekenen!

3. Je kunt creatief adverteren

Online adverteren kan in vele vormen. Je kunt tekst advertenties maken maar ook video’s, animatie met Flash, bewegende banners, mooie afbeeldingen enz enz. De mogelijkheden zijn eindeloos.

4. Plaats en tijd op het internet bepalen

Naast de fysieke plaats, kun je ook bepalen waar op het internet jouw advertenties getoond moeten worden. Je kunt op bepaalde websites adverteren en je kunt er voor kiezen om op alleen op bepaalde tijden of dagen te adverteren.

5. Retarget je klanten

Retargeting is één van de krachtigste vormen van adverteren. Je kunt aan mensen die al in aanraking zijn gekomen met jouw bedrijf, ze hebben bijvoorbeeld je website bezocht of staan op je mailing lijst, advertenties tonen. Dit kun een speciale aanbieding zijn die alleen voor deze groep beschikbaar is.

6. Online adverteren is flexibel

Valt het resultaat tegen? Is het resultaat boven verwachting? Met online adverteren kun je snel je advertenties aanpassen. Een advertentie is eenvoudig te stoppen of te pauzeren of je kunt je advertentie binnen een paar minuten vaker tonen.

7. Mogelijkheid tot testen

Je kunt verschillende versies van je advertentie tegen elkaar testen om te bepalen welke advertentie het meeste rendement oplevert.

8. Controle over de kosten

Je budget kun grotendeels zelf bepalen. Door een groter of kleiner bereik van je advertenties te kiezen of door je advertentie vaker of minder vaak te tonen, heb je controle over je kosten.

Meer weten over de mogelijkheden van online adverteren?

Wil je weten wat online adverteren voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Kom eens langs voor een kop koffie en wij leggen je graag de mogelijkheden van online adverteren uit.

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!