De snelheid van je website is één van de 200 factoren waarmee Google de ranking van websites in de Google zoekresultaten bepaalt. Een snelle website kan voor een hogere ranking zorgen. WordPress websites kunnen heel goed sneller gemaakt worden door het juist toepassen van enkele plugins. In dit artikel een overzicht van WordPress plugins die er voor zorgen dat jouw website sneller wordt.

wp rocket cache plugin

Cache plugin

Als je als bezoeker een WordPress website bezoekt zal WordPress de pagina opbouwen door data uit de database te halen. Dit gebeurt bij elke pagina aanroep. Zoals je kunt voorstellen, kost dit elke keer rekenkracht van de webserver en bij een grote hoeveelheid bezoekers, zal dit de website vertragen.

Om dit tegen te gaan zijn er gelukkig een paar handige cache plugins voor WordPress. Een cache plugin zorgt er voor dat de pagina niet elke keer opnieuw aangemaakt hoeft te worden maar dat er al een versie van de pagina klaar staat. Dit zorgt voor een aanzienlijk snellere website. Het kan tot wel 90% snelheid winst opleveren.

De 3 beste WordPress cache plugins:

  • WP Super cache; de meest gedowloade, is makkelijk te installeren en configureren.
  • W3 Total Cache; plugin met het beste resultaat, is wel lastiger te configureren dan WP Super Cache
  • WP Rocket; betaalde plugin, zeer makkelijk te configureren

Afbeeldingen optimaliseren

wp smush

Afbeeldingen nemen de meeste ruimte op een pagina in. Idealiter optimaliseer je elke afbeelding met Photoshop voordat je deze online zet. Maar dit is voor de meeste website eigenaren niet te doen omdat ze bijvoorbeeld geen Photoshop hebben of dat het te veel werk is.

Gelukkig is er een handige plugin die je dit werk uit handen neemt, namelijk WP Smush. Met deze plugin kun je je afbeeldingen optimaliseren (compressen) waardoor ze minder ruimte innemen en waardoor je website sneller wordt. Je kunt afbeeldingen optimaliseren tijdens het uploaden maar ook als afbeeldingen al in WordPress staan.

Database optimalisatie

Als je WordPress website wat langer online staat, kan je database langzamerhand vervuild raken met bijvoorbeeld plugins die je niet meer gebruikt en met oude versies van je pagina’s die WordPress standaard opslaat. Om dit tegen te gaan, is het handig om je database regelmatig op te schonen. Gebruik hiervoor de plugin WP-DB Manager.

CDN plugin

cloudflare plugin

Een Content Delivery Network (CDN) is een netwerk waardoor bezoekers de website die zij bezoeken aangeboden krijgen op een server dichtbij hun locatie. De website wordt bekeken vanaf het CDN waardoor de website sneller wordt en bovendien veiliger. Een bekend en gratis CDN is CloudFlare. En hiervoor is een handige WordPress CloudFlare plugin beschikbaar. Met de plugin wordt overbodige data uit de database verwijderd.

Performance plugin

p3 performance plugin

Met elke plugin die je op je website installeert kan je website langzamer worden. Vooral slecht geschreven WordPress plugins kunnen je website langzamer maken. Met de plugin P3 Profiler krijg je inzicht in de plugins die voor de meeste vertraging zorgen. Vergeet niet om deze plugin na gebruik weer te verwijderen.

Dit was mijn overzicht van enkele handige plugins die je kunt gebruiken om jouw WordPress website sneller te maken. Volgende week zal ik een casestudy online zetten hoe ik onze website 4 keer zo snel heb gemaakt.

Vond je dit artikel interessant? Laat het dan weten door het te delen met jouw vrienden op Social Media. Laat vragen en opmerkingen achter in het commentaar veld hieronder.

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!