Als je begint met ondernemen lijkt alles leuk aan het ondernemerschap. Maar al snel zal blijken dat er veel meer bij komt kijken dan alleen de leuk dingen doen waar je goed in bent. Er zijn talloze werkzaamheden die je niet echt aanspreken of waar je misschien zelfs niet eens goed in bent. Dit kan het succes van je onderneming in de weg staan. Hoe kun je van jouw onderneming een succesvolle onderneming maken? Lees in dit artikel de 5 tips voor een succesvolle onderneming.


succesvolle onderneming

 1 – Zorg dat je een doel hebt

Een klein percentage van de ondernemers heeft zijn doel scherp. Een doel heeft niks met tijd of geld te maken, geld is slechts een middel om een doel te halen. Het doel van je onderneming moet te maken hebben met het probleem dat je voor je doelgroep oplost. Bedenkt wie jij wilt zijn, welke problemen je voor welke doelgroep oplost. Zorg er voor dat je dit helder krijgt.

2 – Werk aan je onderneming, niet in je onderneming

In je onderneming zijn er talloze werkzaamheden. Besteed alles uit wat routinematig is of nog beter automatiseer het. Besteed ook de werkzaamheden uit waar jij niet goed in bent. Zoek altijd naar A-players. Een A-player is iemand die goed en gepassioneerd in zijn werk is. Jij als ondernemer kan zich beter op het aansturen van je onderneming richten. Doe alleen de dingen waar je echt goed in bent. Dit is áán je onderneming werken ipv er in werken.

3 – Een klant wil een ervaring

Geef de klant een fantastische ervaring. Geef meer dan dan beloofd. Lees ter inspiratie eens het boek over Zappos – Delivering happiness. Dit bedrijf gaat heel ver in klantenservice. Of kijk eens naar onderstaande video waar in luchtvaartmaatschappij haar klanten een onvergetelijke ervaring geeft.

4 – 100% inzet

Als je iets doet, doe het dan goed! Work hard, play hard, rest hard. Doe alles wat je doet met volle overgave. Te veel mensen zijn aan het werk en ondertussen op hun telefoon aan het kijken, email checken etc etc. Al deze afleiding zorgt er voor dat je minder productief bent. Focus je op één taak en voer deze in volledige concentratie uit. Pak je rust. Ga op tijd naar bed en ga lekker op vakantie.

5 – Ken je onderneming

Zorg er voor dat je de ins en outs van je onderneming kent. Als je met een (potentiele) klant, een toekomstig opdrachtgever of investeerder om de de tafel zit, geeft het vertrouwen als men merkt dat je je eigen onderneming goed kent.

Zorg dat je alle vragen kunt beantwoorden. Of je nu met een klant, een opdrachtgever of een investeerder in gesprek bent, je geeft altijd meer vertrouwen als je laat merken dat je het bedrijf op je duimpje kent.

 

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!