Als je het op de juiste manier doet, is bloggen één van de beste manieren om in contact te komen met jouw doelgroep, om autoriteit en vertrouwen op te bouwen en om uiteindelijk lezers om te zetten in klanten. Waar de meeste bloggers moeite mee hebben is om telkens weer nieuwe onderwerpen te vinden. In dit artikel krijg je 11 tips om aan onderwerpen voor je nieuwe blog te komen.

ideëen voor blog onderwerpen

1. Social Media

Kijk eens rond op Social Media, bijvoorbeeld op Twitter en Facebook, en zie welke onderwerpen trending zijn. Welke Tweets werden veel re-tweeted of welke Facebook posts werden veel geliket of geshared? Wellicht zijn dit interessante onderwerpen om een eigen blog over te schrijven.

2. Vakbladen

Vakbladen in jouw branche kunnen ook een interessante bron zijn voor je nieuwe blog. Kijk vooral op de voorkant van het blad, daar staan de belangrijkste artikelen van het blad. Dit zijn de onderwerpen die het populairst zijn.

3. Toonaangevende blogs in jouw branche

Wat zijn de populairste blogs in jouw branche? Bezoek deze en bekijk waar er over geschreven wordt. Gebruik de populairste artikelen, degene die het meeste gelezen worden en waar het meeste op gereageerd wordt, als inspiratie voor jouw blog.

4. Favoriete producten of software

Welke producten of software gebruik je of wordt er veel gebruikt in jouw branche? Schrijf hier een uitgebreide review over en publiceer deze als blog.

5. Kijk in je email

Welke vragen worden er vaker gesteld door (potentiële) klanten? Dit zijn onderwerpen die bij meer mensen leven. Maak van deze vragen blogs.

6. Case study van je projecten

Heb je net een project afgerond? Schrijf een case study en publiceer deze als blog. Schrijf in de case study wat de uitdaging was, welke oplossing je bedacht hebt, hoe je de oplossing toegepast hebt, het uiteindelijke resultaat en als het even kan de reactie van de klant op het project.

7. Jouw boekenkast

boekenplank

Als je boeken in je boekenkast hebt staan die interessant zijn voor jouw doelgroep, gebruik deze dan als input voor je blog. Je kunt een review over een boek schrijven maar je kan ook delen uit het boek als blog gebruiken.

8. Google Analytics

Als je website al langer online is, kun je kijken in Google Analytics naar blogs die veel gelezen worden. Deze onderwerpen zijn dus populair bij jouw bezoekers. Wellicht kun je nog een blog over dit onderwerp schrijven.

9. Forums

Forums zijn een bron van inspiratie omdat er vaak probleem beschreven worden en oplossingen gegeven worden. Hier kun je makkelijk een nieuw blog onderwerp vinden.

10. Vertel over je fouten

Elke fout is een leer moment, voor jou en voor je lezers. Over je fouten schrijven maakt je blogs persoonlijker en authentieker. Schrijf ook de lessen die je van je fouten geleerd hebt. En wat je de volgende keer anders zou doen.

11. Google Alerts

Met Google Alerts kun je alerts instellen voor bepaalde onderwerpen. Zodra er nieuws over dit onderwerp online gezet wordt, krijg je hier per mail een melding van. Hiermee kun je makkelijk op de actualiteit inspringen.

Waardevol artikel? Deel dit artikel met jouw netwerk op Social Media met de knoppen hieronder zodat meer mensen van deze kennis gebruik kunnen maken.

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!