Elke maand zoek krijg je een blog met de beste WordPress plugins. In de maand augustus staan de plugins voor SEO centraal. Welke WordPress plugins kun je het beste gebruiken om beter te scoren in de zoekmachines?


seo plugins

WordPress is standaard al zeer geliefd bij de zoekmachines. Dit komt door de goede code en de structuur van WordPress. Toch zijn er een flink aantal (gratis) plugins die het ranken in Google nog makkelijker (en beter) maken.

Wat is SEO?

SEO is het optimaliseren van webpagina’s op bepaalde zoektermen zodat de webpagina op die zoekterm zo hoog mogelijk in de zoekresultaten van de zoekmachine komt. Kort gezegd zorgt SEO er voor dat je hoger in Google komt. En dit wil je graag omdat je dan kans hebt op meer bezoekers op je website en uiteindelijk meer klanten.

De 3 pijlers van SEO

SEO bestaat uit 3 belangrijke pijlers:

  • De techniek van de website
  • De content op de website
  • De populariteit van de website

Hoe kunnen plugins helpen om hoger in Google te komen?

Plugins nemen jou werk uit handen door SEO taken te automatiseren. Je kunt alle werkzaamheden ook zonder plugins uitvoeren maar dat is een hoop werk en je kan het snel vergeten.

De beste SEO plugins:

Yoast SEO

seo plugin yoast seo

De meest populaire en meest gebruikte SEO plugin is Yoast SEO. Elke WordPress website eigenaar kent deze plugin (toch?). De belangrijkste functies van Yoast SEO zijn de on page SEO analyse en het genereren van een XML sitemap. De gratis plugin geeft je hints bij het optimaliseren van je pagina’s. Bijvoorbeeld dat je pagina titel te lang is of dat de zoekterm waar de pagina voor geoptimaliseerd is, niet in de tekst staat.

WP Smush

seo plugin wp smush

Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden maar afbeeldingen kunnen ook een ernstig SEO probleem veroorzaken. Als de afbeeldingen op de website te groot zijn, zal de website niet snel laden en daar wordt Google niet vrolijk van, je bezoekers trouwens ook niet. WP Smush is een gratis plugin die afbeeldingen tijdens het uploaden verkleint. Zo voorkom je dat er een afbeelding van 5MB op je website staat. Ook is het mogelijk om afbeeldingen die eerder geüpload zijn, te verkleinen.

Quick Page/Post redirect plugin

seo plugin redirect

Het kan voorkomen dat je een bestaande pagina URL wijzigt. Alle links die naar de oude URL verwijzen komen dan op een niet gevonden pagina uit. En wat nog vervelender is, is dat de populariteit van de pagina, die je hebt opgebouwd met links naar de pagina, verdwijnt. De plugin Quick Pages/Posts redirect lost dit probleem op. Je kunt eenvoudig de oude URL invoeren en aangeven wat de nieuwe URL is geworden. Al het website verkeer wordt voortaan naar de nieuwe URL doorgestuurd.

SEO auto linker

De populariteit van je website wordt bepaald door de links die naar je website verwijzen. Interne links kunnen er ook voor zorgen dat een webpagina hoger in Google komt. Alleen is het toevoegen van interne links een tijdrovende klus. Daarvoor biedt de plugin SEO Auto Linker uitkomst. Door het opgeven van een zoekwoord of zoekterm en daarbij de link naar de pagina, zal de plugin op elke pagina dat het zoekwoord of de zoekterm voorkomt automatisch een link toevoegen. De plugin is al 4 jaar niet meer aangepast maar de code is nog steeds prima.

Yuzo gerelateerde berichten

seo plugin yuzo related posts

Een andere handige plugin voor interne links is Yuzo related posts. Deze plugin zoekt bij een blog andere artikelen die gerelateerd zijn aan de blog. De plugin plaatst automatisch de gerelateerde artikelen onder de blog. Er zijn diverse instel mogelijkheden zoals het aantal berichten dat getoond wordt en of er een afbeelding bij komt te staan.

SEO Friendly Images

seo plugin seo friendly images

De plugin SEO Friendly Images plaatst automatisch een ALT tag en een Title bij alle afbeeldingen waar dit nog niet gedaan is. Afbeeldingen kunnen voor extra bezoekers naar je website zorgen. Ongeveer 15% van alle zoekopdrachten zijn zoekopdrachten naar afbeeldingen. Een mooie kans dus om met het optimaliseren van afbeeldingen extra zoekverkeer te genereren.

Custom permalinks

De plugin is vooral handig als je zelf wil bepalen hoe je URL er uit komt te zien als je pagina’s hebt die een “hoofd pagina” hebben. WordPress plaatst in dit geval de hoofdpagina in de URL en standaard kun je dit niet verwijderen. Met de plugin Custom permalinks kun je de hele URL aanpassen.

Speciaal voor jou geselecteerd:

Deel dit artikel

Deel dit artikel met jouw vrienden!